Δείτε ακόμη

Μαρτίου 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

7ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός ΕΚΕΔΙΣΥ: Βράβευση της ταινίας μικρού μήκους του Δημοτικού Σχολείου Τριποτάμου-Ράχης

poster-1-730x1024

 

«Αναζητώντας την ιστορία του σχολείου μας»

ήταν το θέμα του 7ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού που διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2019-20 από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και  το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών, αποσκοπεί στο:

  • να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων την ιστορία του σχολείου τους
  • να αναδείξουν την τοπική ιστορία
  • να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης
  • να εμπλακούν εποικοδομητικά στη διαδικασία του project
  • να μάθουν να αξιοποιούν πηγές και προφορικές μαρτυρίες και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές

Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τριποτάμου-Ράχης συμμετείχαν στον διαγωνισμό με “ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ”, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με το οποίο επιχείρησαν να αναδείξουν ένα μέρος της τοπικής ιστορίας και της ιστορίας του σχολείου τους.

Η ταινία, μια μικρή οπτικοακουστική κληρονομιά του τόπου, δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Χριστίνας Δημητριάδου και στηρίχθηκε στο αρχείο του σχολείου το οποίο αποτελείται από:

α)Άλμπουμ φωτογραφιών

β)Το Χρυσό Τετράδιο – μια συλλογή  μαθητικών εκθέσεων από τις δεκαετίες ‘60 -‘70.

Για την σύνθεση της μουσικής με τίτλο: “Polar Batch Chess” συνεργάστηκαν οι παρακάτω παράγοντες:

Σύνθεση και εκτέλεση: The buttons

ΤΡΟΜΠΕΤΑ: Aliki Koumenidou, δασκάλα ΔΣ Ράχης-Τριποτάμου

ΠΙΑΝΟ: Trigonis Petroy Periklhs

Mix and Master: Ele di Dratsko

«-Τελικά, τι είναι το Χρυσό Τετράδιο;
-Ένα τετράδιο με εκθέσεις μαθητών από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Ένας υπέροχος θησαυρός από το αρχείο του σχολείου μας, γεμάτος χρυσές αναμνήσεις. Αυτό είναι το Χρυσό Τετράδιο».

Είναι τα λόγια με τα οποία κλείνει η ταινία, η έμπνευση για τη δημιουργία της οποίας αντλήθηκε μέσα από το «Χρυσό Τετράδιο», μία συλλογή εκθέσεων που γράφτηκαν από μαθητές οι οποίοι φοίτησαν στο σχολείο κατά το παρελθόν. Σκέψεις, γνώσεις και βιώματα των συγγραφέων οπτικοποιήθηκαν, απόκτησαν ζωντάνια μέσα από την αφήγηση, τη μουσική και τη δραματοποίηση, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους μαθητές να αναβιώσουν τη σχολική ζωή περασμένων δεκαετιών. Οι εκθέσεις λειτούργησαν ως προφορικές μαρτυρίες, οι οποίες, καλύτερα ακόμα και από μια συνέντευξη, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τους μαθητές, να τους εντάξουν στη μαθησιακή διαδικασία και να αναδείξουν την Τοπική Ιστορία.

Οι μαθητές δραματοποίησαν επιλεγμένες εκθέσεις της συλλογής του σχολείου, δάνεισαν τις φωνές τους για να αφηγηθούν το περιεχόμενό τους και εργάστηκαν με μεράκι και συγκίνηση για να δώσουν υπόσταση σε μαθητικά βιώματα του παρελθόντος.

«ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ», το οποίο βραβεύτηκε στον 7ο διαγωνισμό του ΕΚΕΔΙΣΥ, θα αποτελεί από δω και στο εξής ένα ζωντανό τεκμήριο της ιστορίας του δημοτικού σχολείου Τριποτάμου-Ράχης, σημείο αναφοράς τόσο για τους μαθητές που φοίτησαν και φοιτούν, όσο και για τους μαθητές που θα φοιτήσουν μελλοντικά κάτω από τη στέγη του.

Ευχαριστούμε τους μαθητές, που συμμετείχαν με αξιοσημείωτο ζήλο, αλλά και τους γονείς, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών τους.

Τελετή βράβευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, 30-1-2021, YOUTUBE (01:29:40)

Δελτίο Τύπου της τελετής βράβευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ

Βεροιώτης

 

Comments are closed.